En daar gaan we. Enkele ouders zitten bij elkaar pratend over de jaren 80/90. Oh ja.. “de lolobal en dat je van die…” “nee, wij gingen eindeloos vuurtje stoken…” “serieus? Oh nee ik hing op straat met de bal, hele dagen” …”ik had papieren pijltjes, draaien kon ik niet maar schieten jongen…”
Het kakelt door elkaar en de gezichten glunderen weer als 20/30 jaar terug, oprecht. En dan schuift het op naar nu. De gezichten betrekken en gaan over schermen, schermen en schermen.

Is het niet altijd zo, dat de generatie het beter had vroeger? Dat we concluderen dat we oud en saai worden omdat het vroeger beter was? Maar gaat het daar wel om?
Het verschil zit hem in creativiteit, hoe die ontwikkeld, hoe wij ontwikkelen. Laten we dat niet zelf gebeuren? We zijn rijk geworden in aanbod en zelf onze creativiteit uit handen gegeven aan de professionals. Zodat wij als koningen kunnen kiezen wat we maar willen. We hoeven enkel te betalen en kunnen alles kiezen. En waar kiezen we voor? Voor veelal hangen, lui zijn en zo min mogelijk doen. Dat leef je dan ook voor want we moeten zoveel van ons zelf. Althans dat beweren de cijfers die we lezen. Gelukkig zijn er nog velen die wel erop uit gaan en opzoek gaan naar insecten, touwtje springen of bij de buren aanbellen. Maar dat mag zeker meer. Maar weten die kinderen wel wat te doen als ze buiten zijn op straat of bij dat pleintje?
Wanneer je ze naar buiten vraagt hangen ze want dat doen de oudere ook, met hun mobieltje. Ik weet niet of dat is omdat het stoer is. Misschien wel gewoon omdat het makkelijk is en niemand verteld wat je anders kan doen. Omdat de ouders te druk zijn en ook moe van alles zijn of liever uitrusten…

Ouder, je zal tijd vrij moeten maken om voor te leven wat je kan doen. Om je kind mee te nemen en op ideeën te brengen. Om weer te leren wat er op straat allemaal kan. Om te leren contacten te leggen in de straat en kinderen mee te nemen naar buiten, achter dat scherm vandaan! Om te leren dat stoepkrijt alles uit je hand kan laten komen en nooit fout is. Om te laten ervaren wat creativiteit is (van portemonnee wegtrekken tot natuurcreatie maken) in vele vele vormen. Om sociale contacten weer op te doen en te laten zien hoe mooi dat is, daarom!!

Ja, ouder en kind ga mee naar buiten. Maak niet uit wat het weer is maar leef je uit en voel dat je leeft. Geniet in alle eenvoud van frisse lucht, natuur, contacten en alles daartussen, GO!