September 2018

Ieder mens, iedere dag is in ontwikkeling, of je het wil of niet. We zoeken steeds naar balans om onze groei te kunnen bepalen. Ten op zichtte van onszelf en de ander.

Leef je onbewust? dan wordt je teruggeworpen op je basale noodzakelijkheden. Je kan niet zonder een dak, eten en je gezondheid. Eventueel met bijbehorende verantwoordelijkheden. Wij zijn natuur en reageren hier op vanuit onze zintuigen; bewust of onbewust.

Heb je een balans, een midden gevonden? is dan je verleden/heden schoon? dan kun je verder. Zo wordt er steeds van je verlangt dat je langzaam of wat sneller in ontwikkeling bent. Besteed je hier geen aandacht aan word je dat wel duidelijk gemaakt. Soms is dit klein, soms is dit groot. De natuur laat zich dan dus duidelijker zien. D.m.v. je stoten aan iets of een griepje; word je verteld “Je bent uit balans; opletten!”

Of je je nou ontwikkelt of berust in dat wat er is….er zijn vele factoren die van invloed zijn op dit gebeuren. Noem het gezondheid en/of persoonlijke groei; je binnenkant en buitenkant.

De seizoenen in ons leven worden bepaald door de verhoudingen van onze aarde. Wij mensen kunnen ons niet onafhankelijk hiervan bewegen; alles werkt samen. De stand van de aarde (23,5 graad uit het lood) maakt een ellips die schommelingen teweeg brengen. De natuur en dus wij reageren daarop (seizoenen) en passen ons leven aan opzoek naar meer of minder comfort. Huisisolatie, verwarming, zonnepanelen, een jas, etc.

De aarde, bomen en planten hebben zich al aangepast of doen dat alsnog waar het veranderd en weer nodig is. Zij weten dit voordat wij het weten. Ze staan namelijk dichterbij de natuur. Het is echt bizar hoe dit werkt; hier kunnen wij nog veel van leren. Wij kunnen dit ook, niet a.d.h.v. technologie maar met onze geest. Hier zijn wij vaak nog niet mee bezig of aan toe. Het hoeft niet perse spiritueel te zijn, dit kan ook d.m.v. training. Denk maar aan Wim Hof die door zijn ademhaling en fysieke lichaam te trainen meer kou aan kan. Spiritueel kan ook, voor wie dat wil. Er zijn hierin ook meerdere vormen in te vinden en eventueel te combineren.

Maar zo hebben we bijvoorbeeld regen, sneeuw of zon. En kunnen we ons afhankelijk van bovenstaande hier meer of minder op kleden. Maar onze geest heeft nog altijd het oer-instinct om in de winter bij kou en minder warmte naar binnen te gaan net als de dieren. We zoeken bescherming en worden gedwongen naar onze binnenwereld te kijken. Stoor je dus er niet aan wanneer je een keer niet zo prettig wakker wordt en je je grauw of depri voelt. That’s life. Kijk naar het groter geheel en kijk verder of laat het met rust. En in de lente mogen we weer naar buiten en het tegenovergestelde (be)leven.

Zo schommelen we het leven door, verkrampen, laten los, vallen en staan weer op. Als een spiraal bewegen wij ons iedere dag, ieder seizoen, ieder jaar weer verder. Ieder op onze eigen manier.