Natuurpedagoog.nl
  • Home
  • Trainingen
  • Aanbod
    • Advies
    • Natuureducatie
    • Innovatieve projecten
  • Over ons
    • Nieuws
  • English
  • Contact
    • Veel gestelde vragen
Selecteer een pagina

Natuurpedagoog in Wijkkrant de Koppel

door Jael Nouhet | jun 20, 2018

Juni 2018

Nieuwsupdates

  • Talkshow Upd8 Buitenlesdag
  • Oprichting Netwerk van natuurpedagogen
  • Red de elementen; Boek
  • Natuurpedagoog bij Natuurcollege (filmpje)
  • Podcast – The forest educator
  • Artikel Groene schoolpleinen Omroep Brabant
  • Op bezoek als podcast spreker bij Anderswijs
  • Op bezoek als podcast spreker bij Pedagogisch verantwoord
  • Artikel Magazine Xpect primair Scholengemeenschap
  • Bijdrage aan curriculum boekje
Logo Natuurpedagoog

Voor trainen, adviseren en ontwikkelen.
Voor individu en organisatie, voor binnen en/of buiten.

Leer en begrijp de krachtige meerwaarde van buiten.

013 78 555 67 – 06 48 47 03 19

Volg Natuurpedagoog op Instagram

Natuurpedagoog

natuurpedagoog

Spoil yourself with nature

Best spannend wanneer je gevraagd word een trainin Best spannend wanneer je gevraagd word een training over te nemen i.v.m. ziekte. Maar gelukkig met aansluiting op eigen ervaring uiteraard. En het fijne als ondernemer is, dat je toch meer het gevoel krijgt collega's te hebben. Daarbij helpt het ook nog eens om meer mensen naar buiten te krijgen of zich daar in ieder geval meer bewust van te maken. Een fijn gedreven groep voor je dat doet al heel veel. Dus ik ging met een goed gevoel naar huis...
Heb jij wel eens met dat bijltje gehakt? Deze kind Heb jij wel eens met dat bijltje gehakt? Deze kinderen gingen natuurkunst maken door zelf iets uit het bos te halen. Met een bijl of zaag; zelf doen. Daarna mooi en schoon maken met een mes en schuurpapier. Om daarna met houtbranders te bewerken. Focus, motoriek en verantwoordelijkheid krijgen ze zo o.a. mee. En ik heb die bijna niet hoeven te benoemen. Enkel uit veiligheid maar er zit dus zoveel meer onder dat ze meekrijgen en ondertussen leren. Gaaf om te doen; Dreams come true
We hebben een logo!! Het netwerk voor natuurpedago We hebben een logo!! Het netwerk voor natuurpedagogen blijft groeien!! Ik ben zo blij en trots met onze stappen. Er zijn heel wat redenen waarom een netwerk een goed idee is. Meer weten? check www.natuurpedagogen.nl
Op bezoek en meehelpen op de AZC Willinklaan in Am Op bezoek en meehelpen op de AZC Willinklaan in Amsterdam i.s.m. The Present. Prachtig dat deze mensen groente en kruiden krijgen in deze mooie bakken tussen hun barakken. Leerzaam om mee te maken en bij te dragen hieraan.
Verkouden? Griep? Bleh! Lees dit en je kijkt er vo Verkouden? Griep? Bleh! Lees dit en je kijkt er voortaan anders naar. Je hebt last van lichaamssignalen die je tot nu toe niet hebt leren lezen. Leer daarom de taal van je lichaam! In navolging van mijn post van 15 januari j.l. deel ik hier een ander inzicht om je persoonlijke groei en verhouden tot je natuur te helpen herstellen. Wist je dat wij, even als de natuur, vanuit de basis gezond zijn? Dus taal van je lichaam: ziek, verkouden of zo iets dergelijks? Signaal uitleg: je lichaam zegt: je bent uit balans! Meer is het niet, handig he? Je hebt stress, kijkt ergens niet naar of hebt gerommeld met je eigen levensloop in een richting die voor jouw niet werkt. Er is uiteraard meer over te zeggen maar dat is teveel voor hier. Stap 1: praktisch voorbeeld, dit leer ik mijn eigen kinderen en in mijn trainingen ook. Veel “pijntjes” kan je eenvoudig letterlijk weg ademen. Afhankelijk van de ernst van de situatie uiteraard. Handeling: Je “kijkt” er naar zoals je kan kijken naar een fysieke situatie en vraagt je af: wat gebeurt er, waarom? Ga rustig ademen en bedenk je hoe de “pijn” weg gaat naar de grond. Leer ervan en wijzig je handelen indien nodig om herhaling of erger te voorkomen. Tenzij je nog meer lessen nodig hebt... dan zal het signaal groter worden tot dat je het alsnog ziet of jij je handelen wijzigt. Geen oordeel, kijken/onderzoeken, voelen en handelen. Is het groter en krijg je het niet weg? Dan is het te lang opgestapeld en/of omvat het meer. Ga opzoek naar je connectie met de natuurlijke vorm om herstel te bevorderen. Wat heeft je lichaam nodig om te herstellen? Wat we meestal kennen is het juist aanvechten. Dat kan je vergelijken met het bestrijden door er energie in te stoppen zoals in het eerder genoemde bericht. Wanneer je weet dat je lichaam je juist wil helpen d.m.v. het gegeven signaal, dan begrijp je ook dat het niet nodig is om er tegen te vechten. Want wie vecht er met iemand die je komt helpen? Juist, wees lief voor jezelf.
Meer verbinden met de natuur of hulp hierbij nodig? mail, info@natuurpedagoog.nl
Enkele winterse indrukken! En ja uiteraard waren w Enkele winterse indrukken! En ja uiteraard waren we ook buiten ☺️; reflectiemoment en nieuwjaarsborrel IVN met een heel mooi boek als dank! En wederom opgenomen in het Tilburgse groen aanbod voor scholen en BSO's
Nog niet eerder had ik zulke waardevolle ontmoetin Nog niet eerder had ik zulke waardevolle ontmoetingen op de #not. Misschien omdat ik deze keer er zonder targets heen ging. 2027 weer 😇
www.natuurpedagoog.nl/training/ondernemer-met-natu www.natuurpedagoog.nl/training/ondernemer-met-natuur
He, kerst is toch al voorbij? Volgens de media is He, kerst is toch al voorbij? Volgens de media is het bluemonday. Maar vooral omdat die donkere dagen nog niet voorbij zijn en het licht nog zijn weg zoekt te schijnen... Maar dan zitten we nu in schaduw (of mist) van het oude. Of worden we alvast even uit de wind gehouden van het nieuwe...

Hoe dan ook, daarom heb ik mijn nieuwjaarswens even voor mij gehouden. Om je bij deze alsnog een lichtpuntje te geven. Ook ontvingen vaste medewerkers van Natuurpedagoog geen "kerstgeschenk." Maar nu dus wel, hoe toepasselijk? Een zwarte els wordt voor jullie gepland op het park van hetkleverland.nl
Hoe leef je praktisch dichter tot de natuur? Doe Hoe leef je praktisch dichter tot de natuur?

Doe zoals de oude volkeren leefden, meer in lijn met de natuur. Door veel buiten te zijn, rond het vuur i.p.v. de tv te zitten. Door zelf groente te verbouwen en naar de sterren te kijken. En door te bekijken en voelen wat de dag ons brengt. Van een afstandje handelen met rust en daar van leren. 

Een eenvoudige is (leer ik mijn kinderen ook) dat wanneer je je stoot, dat een signaal is. Welke? Dat bepaal jij. Je kan hem opvatten als: rustig aan!, uitkijken!, ik ben moe, mijn focus is minder of waarom gebeurt mij dit? Niet achter iedere ervaring hoeft een levensles te zitten. Jij kiest hoe groot of diep je je leven ervaart. Voelen, kijken en leren... En de positieve ervaringen? Dat zijn complimenten, schouderklopjes en kadootjes.

Echter wat de natuur niet doet en wij mensen, uit goede bedoelingen wel, is focussen op negativiteit om het op te lossen. Wanneer je de natuur daarin volgt is een gebeurtenis slechts een signaal om van te leren. Je kijkt er naar, voelt aan en gaat anders handelen om te ontwikkelen, zonder oordeel. We zijn hier om te leren, daar is alle ruimte voor. De boodschap die de natuur ons al lang geeft is er één van het vergroten van ons bewustzijn. Bijna alle zorgen die wij vandaag de dag hebben wijzen ons daarop. Wij, in de omgeving en t.o.v. de situatie. Het is aan ons. Persoonlijk ga ik daarbij niet uit van debet, fouten of kopzorgen. Dan schiet je weer in de negativiteit. Er is steeds weer de mogelijkheid tot groei. Verhoud jezelf op een andere manier tot je omgeving en elkaar vanuit je natuur! We hebben ons als mens te lang erboven gesteld en dat is uitproportie en onrealistisch geworden. We moeten weer bij onszelf komen. Deze keer niet vanuit materie maar vanuit gevoel en emotie, samen. Zoals je jezelf dient te verzorgen, goed te slapen en gezond te eten. We gaan weer samen-leven. We zullen naar ons eigen handelen moeten kijken en die wijzigen.

Paniek, schuld, angst…het is allemaal niet nodig. Voorbeeld; wij verwarmen ons als mens vanzelf bij ziekte, om het uit te drijven. Zo reageert onze planeet nu ook, het is eveneens een levend zelfhelend organisme. 
* verder in comments
Ben je er 21 maart bij? Training voor de groene st Ben je er 21 maart bij? Training voor de groene starter! 1 dagdeel op een prachtig landgoed in Maarn.
Welkom in 2025 en voel je (indien op jou van toepa Welkom in 2025 en voel je (indien op jou van toepassing) welkom bij het Netwerk van Natuurpedagogen. We starten a.s. maandag voor het eerst met een maandelijks online-bijeenkomst-uurtje voor leden! Voor vragen, kennismaking en contact. Aansluiten? je zal daartoe eerst je gezicht moeten laten zien bij een live bijeenkomst :-) 4x per jaar; Zo simpel is het, real life first!

Live eens aansluiten of meer weten? De eerst volgende bijeenkomst is op 14 maart a.s., in het midden van het land met het thema "geld." Aanmelden kan via onderstaande info.

Meer weten? Kijk op www.natuurpedagogen.nl voor:
* Meer info over ons
* Data live bijeenkomsten en aanmelding
* Data en werking online- bijeenkomsten (via de nieuwsbrief)
* Inschrijven nieuwsbrief en/of deelname? zie ook de link in de comments

Vragen? mail ons op netwerk.v.natuurpedagogen@gmail.com

@denatuurboerderij @unynk @natuurpedagoog
Instagram bericht 18048559150916922 Instagram bericht 18048559150916922
Deze blijft leuk, zeker nu het wat kouder is. Zo m Deze blijft leuk, zeker nu het wat kouder is. Zo mooi om vogels te kijken van dichtbij. Vrees niet wanneer ze:
1) niet meteen komen, het kan enkele dagen duren voordat ze je vetbol ontdekt hebben, de omgeving hebben bekeken of het veilig is en elkaar hebben laten weten dat jij iets lekker hebt liggen.
2) dat ze lui worden of teveel/te weinig voedsel hebben. Vogels kunnen goed voor zichzelf zorgen. Ze zijn immers altijd buiten. Ze pakken waar ze behoefte aan hebben.
Op oudejaarsdag bracht ik een oude natuurtraditie Op oudejaarsdag bracht ik een oude natuurtraditie bij ons weer terug; Molybdomancy. Wattes? Een oude Ierse/Duitse en Scandinavische traditie om het jaar mee af te sluiten. Op z'n Nederlands: Tin gieten.
Als kind hadden we Duitse vrienden die toen al bezig waren met nieuw onderwijs, andere samenleef- en ontwikkelvormen; fascinerend. Daar deden we dit ook en dat was altijd een hele positieve en indrukwekkende ervaring voor mij als kind. Die wil ik mijn kinderen ook meegeven, zo bedacht ik. Zodoende verzamelde ik dit jaar wat oude stukken tin en gingen we aan de slag (kant en klaar pakketten bestaan ook).
Wat doe je dan? 1) Je verwarmt tin tot het smelt (ziet eruit als kwik). 2) Zodra het gesmolten is gooi je een lepel ervan in koud water zodat het direct stolt. Het is direct te pakken en te bekijken. 3) De vorm die het aanneemt zegt iets over jouw komend jaar. En die voorspellingen zijn niet enkel positief! Ik ontving een lijst van vormen met betekenissen van Tin-gieterij De Engel (tingieterij-de-engel.nl).
Een hele leuke praktische activiteit die de familie samen brengt rondom verwachtingen voor het nieuwe jaar.
We gaan het zien...
Niemand praat erover wanneer je de slingers er ook Niemand praat erover wanneer je de slingers er ook weer eens af moet halen. 
We staan er niet bij stil maar de bedoeling is dat je ondertussen die feestvreugde hebt geinternaliseerd. Dat je je hebt gesterkt met wat het je eerder heeft gebracht. Of dat zo is of niet er is altijd weer een tijd dat je je leven een slinger mag geven. Een van zelfliefde, vertrouwen op dat wat bij jou past en het leven voor je in petto heeft. Ook wanneer je even niet je best doet, op je allerhardst je inzet of dat probeerde. Het leven is net als jij een levend vormend geheel van oprechte inzet, liefde en kracht. Het gaat met ups en downs. Het steunt je altijd maar niet altijd zoals jij wilt of verwacht want dan kon je alles wel zelf en had je niemand nodig. Dus ik wens je vertrouwen voor 2025. Ook zonder slingers schijnt het licht altijd voor jou.
Ben je team "vreten op aarde" of team "ik doe het Ben je team "vreten op aarde" of team "ik doe het anders"? In mijn beleving is dit waar het vandaag de dag, tijdens de kerstdagen, op neerkomt. 
"Vreten op aarde" staat dan voor de onbewust, traditionele, 'wij hebben het goed' stroming. En de "Ik doe het anders"- types voor milieubewust, milieu-angst en het out-of-the-box oriënteren etc. Maar het is natuurlijk wel breder dan dat. En dan nog de confrontaties aan het familiediner, wel rond kunnen komen, omgaan met trots, niet eens een diner kunnen genieten of überhaupt een familie hebben....
Tradities zijn dan een belangrijk anker voor de mens. En te bekijken of dat anker voor jou in deze vorm nog altijd dienend is of niet. Durf je daar naar te kijken? Moet die kerstboom er staan? Moet er... 
Uiteindelijk kijk ik liever naar de oorsprong van deze tijden, hoe het feest bedoeld was, zoals ik het geloof. Daarbij ga ik uit van de natuur waar het donker overheerst dat deze dagen op ons leunt. Waarop wij wel wat licht kunnen gebruiken om deze periode door te komen. Dat mag iedereen zelf kiezen. Op weg naar het voorjaarslicht, dat staat voor hoop, groei en ontwikkeling. Het verlangen daarbij naar een nieuw vooruitzicht en vruchtbaarheid...Bij gebrek aan licht steken wij die zelf aan. Lastig, zwaar? Dan heb je elkaar nodig. Want waar het leven pittig is en meer van je vraagt dan te dragen is, kunnen we elkaar helpen. Of dat nou fysiek het onderhouden van je moestuin is of dat het gaat om onze innerlijke moestuin, waar de oogst ook niet altijd slaagt.
Wees daarom lief voor jezelf en de ander, dan komt dat ook weer bij je terug. En dat voorjaar komt ook weer, waar het licht weer gaat schijnen.
Begin nu vast voor volgend jaar! Dan hoef jij voor Begin nu vast voor volgend jaar! Dan hoef jij voorlopig geen boom meer te halen maar zorg je voor 1 erbij. Tip: Zaai er voor de zekerheid 2 (meer kans op succes).
Heb nog een fijne kerst en zo zie je: de natuur is speels, fascinerend en overal.
Eerst een werk afspraak op een kinderopvang in een Eerst een werk afspraak op een kinderopvang in een oude manege en daarna door naar kinder-natuur-ehbo. Interessant!! #druk
Zo krijg je wel het kerstgevoel als je dat nog nie Zo krijg je wel het kerstgevoel als je dat nog niet had; met kerstbroodjes om je zelf gemaakte stok.
De kinderen leerde eerst zelf vuur maken met de firesteel om ondertussen bij het warme vuur met messen een stok te gaan klaarmaken. Een ander deel van de kinderen had ondertussen onze kerstbroodjes bereid die daarna aan de stok konden. En wat is er dan fijner dan spannende verhalen vertellen terwijl je wacht tot hij klaar is. Zelf maken? het recept op de volgende foto.
#kerstgevoel #genieten #buitenschoolseopvang 
#risicovolspelen #nme #pedagogiek #natuurpedagogiek #natuurpedagogen
Meer laden Volg op Instagram
  • Home
  • Trainingen
  • Aanbod
    • Advies
    • Natuureducatie
    • Innovatieve projecten
  • Over ons
    • Nieuws
  • English
  • Contact
    • Veel gestelde vragen
  • Facebook
  • Instagram
Designed by GGraphics | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring
Welkom! Gezien Google Analytics informatie verzamelt zijn wij genoodzaakt dit te melden, wij doen niets met uw persoonlijke gegevens.Ok